четвъртък, 13 септември 2012 г.

Khanacademy - допълнителен начин за подготовка за матура

Здравейте и добре дошли в моя блог за матура по математика! Надявам се поне с малко да ви помогна да усвоите знанията и уменията, които ще ви бъдат нужни, за да се явите на зрелостния изпит.

Все по-сериозна става тенденцията учениците да ходят на частни уроци, за да се явят на матура. Което е идиотско, защото смисълът на матурата е да провери освен знанията на ученика, доколко успешно е и образованието по училищата. Излиза, че в повечето училища часовете по математика не достигат, или учителят не е достатъчно добър, или няма консултации - в крайна сметка каквато и да е причината, накрая родителите натоварват бюджета си, за да пращат децата си на курсове или частни уроци за нещо, което е трябвало да се научи по време на средното образование.

Не съм безмозъчна идеалистка и виждам, че държавата няма желание да отдели мисловен, какво остава за капиталов ресурс за сериозна реформа. Децата не успяват да научат математиката достатъчно добре, поради куп проблеми в системата, които управлението не разпознава правилно, камо ли да решава.

В такъв случай, учениците трябва да открият друг начин да допълнят пропуснатото/непредаденото/неразбраното. Най-лесният, но и най-скъпият начин е като платим на учител да ни подготви за матурата, или ходим след училище на курс. Има обаче и други варианти, и те са самоподготовка у дома.

Може и да не знаете, но в днешният технологичен свят това изобщо не е толкова трудно. Особено щом съществуват хора като Салман Кан, които създават и обновяват напълно безплатно образователни сайтове като KhanAcademy.org.

Регистрирайте се в този сайт и разгледайте частта с математиката. Има хиляди клипове, в които е обяснено всичко, което се преподава и в българските училища до 12-ти клас. За съжаление е на английски, но днешните деца ако не с друго, поне с това са много напред.

Работи се по превеждането на клиповете на български, за съжаление за момента няма достатъчно доброволци, така че ако поназнайвате английски добре и можете да отделите час-два++ на седмица, включете се. Нека образованието бъде безплатно и достъпно за всички!

Та сайтът КанАкадеми може мнооого да ви помогне да наваксате пропуснатото в час, и то изключително мързелив начин, без стрес, а с решаване на задачки в сайта, след като гледате някое от 10минутните урочета.  Това е един от безплатните начини да се подготвите за матура по математика, без да давате стотици левове.
Успех!


Няма коментари:

Публикуване на коментар